
ساریخانی گفت: هیچ یک از راهکارهای دولت برای کنترل بازار مسکن مفید واقع نشده است. نتیجه نظارت دولت این بود که مردم روز به روز در برابر مسکنی که تا بیش از ۷۰ درصد سبد هزینه خانوار را تشکیل میدهد، بیدفاعتر شدند.
سینا ساریخانی نماینده استان فارس در شورای عالی استانها در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی شورای عالی استانها با اشاره به افزایش قیمت مسکن و اجاره بها، گفت: این موضوع در استان فارس طی سال های گذشته روند صعودی به خود گرفته است تا جایی که اگر سری به مناطق مختلف استان به خصوص شیراز بزنیم، با قیمت نجومی اجاره بها و مسکن مواجه می شویم.
وی افزود: سبقت تورم از درآمد دلیلی بر نوسان سازی قیمت اجاره در بازار ملک شده است به طوری که صاحب خانه برای جلوگیری از نابودی سرمایه خود ناگزیر به افزایش اجاره روی میآورد تا بتواند در میدان تورم در برابر سایر هزینههای جاری کم نیاورد و جبران این اقدام را از جیب مستأجر میپردازد.
عضو کمیسیون امور اقتصادی و برنامه و بودجه شورای عالی استانها خاطرنشان کرد: درآمد سرانه مردم در کشور به دلیل کاهش شدید نرخ رشد اقتصادی و تورم به شدت کم شده است. در واقع در یک دهه اخیر متوسط نرخ رشد اقتصادی در کشور در حد صفر بوده و این امر موجب شده درآمد سرانه کاهش یافته و مردم روز به روز از لحاظ وضعیت اقتصادی و معیشتی ضعیفتر شوند.
ساریخانی اظهار داشت: درآمد حقیقی مردم در سال ۱۴۰۱معادل ۲۰ درصد نسبت به سال ماقبل آن کاهش داشته است. این بدان معناست که قدرت خرید مردم کمتر شده، لذا خانوادهها مجبورند برخی مصارف غیرضروری خود را حذف کنند.
وی بیان داشت: اگرچه برخی مصارف خانوادهها از جمله تفریح، سفر، خوراک، پوشاک و به طور کلی نیازهای غیرضروری قابل حذف شدن است اما مسکن از آن دست نیازهای ضروری و غیرقابل حذف است، در نتیجه با توجه به کاهش درآمدها، خانوارها مجبور می شوند از کیفیت محل سکونت خود بکاهند و سال به سال مسکن کوچکتری خرید و اجاره کنند.
ساریخانی ادامه داد: وقتی تورم حالت صعودی به خود گرفته و قیمت اقلام ضروری مثل گوشت، روغن، برنج، میوه و غیره به صورت نامحدود بالا میرود طبیعتا مسکن نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.
وی با بیان اینکه تقریبا هیچ یک از راهکارهای دولت برای کنترل بازار مسکن مفید واقع نشده است، گفت: چه بسا حتی برعکس راهکارها التهاب آور و تورمزا بودند. نتیجه نظارت دولت این بود که مردم روز به روز در برابر مسکنی که تا بیش از ۷۰ درصد سبد هزینه خانوار را تشکیل میدهد بیدفاعتر شدند.
نماینده استان فارس در شورای عالی استانها تصریح کرد: سفره مردم خالیست، مردم از لحاظ اقتصادی و معیشتی در مضیقه اند، مسکن و اجاره بها یکی از دغدغه های اصلی مردم شده است و خرید و اجاره مسکن، مدتهاست که به کابوس افرادی تبدیل شده که مسکن ندارند و باید در بازار بی در و پیکر مسکن، به دنبال سرپناهی برای خانواده شان باشند.
وی تأکید کرد: در حال حاضر، آنقدر عدم تناسب میان درآمد و هزینه مسکن خانوار وجود دارد که اجارهنشینان از کابوس روزانه خود بابت پرداخت اجارهبها و خرید مسکن صحبت میکنند و اجاره بهای مسکونی و تجاری امروز به یکی از مهمترین دغدغههای مردم به خصوص قشر متوسط و ضعیف جامعه تبدیل شده، موضوعی که باعث می شود ماهانه بخش اعظمی از درآمد این قشر صرف اجاره شود.
ساریخانی با بیان اینکه سهم مسکن از درآمد خانواده فاصله آن خانواده با خانه دار شدن را مشخص می کند، اظهار کرد: هر چه این سهم بزرگتر باشد، خانوار متوسط ایرانی دیرتر صاحب خانه می شود و تا آن زمان باید مستأجری را تجربه کند، دغدغه ای بزرگ برای شانه های کوچک مردمی که در گیر و دار تورم و گرانی از هر سوی با فشار اقتصادی روبرو می شوند.
عضو شورای عالی استانها عنوان کرد: دولت باید با عرضه نامحدود زمین، افزایش حق مسکن کارگران، کنترل نرخ تورم و انتظارات تورمی، مدیریت و کنترل بخش مسکن، تعیین سقف رشد اجاره بها، اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه، اخذ مالیات دقیق و درست از خانههای خالی در شهرها، ساماندهی مشاوران املاک و برخورد با مشاوران غیر مجاز و دلالان، تسهیل دریافت وام ساخت مسکن، هوشمندسازی و نظارت بر قیمت مسکن و اجاره بها، از افزایش قیمت مسکن و اجاره بکاهد تا یکی از دغدغههای اصلی مردم را که مسکن است، کم کند.
پایان پیام/