
گرگیج با بیان اینکه فرودگاه چابهار علاوه بر جنبه نقل و انتقال میتواند اقتصاد چابهار را به اقتصاد ملی پیوند بزند گفت: در حال حاضر با توسعه راههای انتقال کالا و وجود رقبای جهانی نقل و انتقال ارزان یک مزیت محسوب میشود و از آنجایی که چابهار به عنوان گلوگاه صادرات و واردات کالای ایران محسوب میشود لازم است که با احداث فرودگاه حمل و نقل ارزان کالا را فراهم کنیم.
شه بخش گرگیج نماینده استان سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی استانها با اشاره به احداث فرودگاه چابهار گفت: بندر چابهار و منطقه ویژه اقتصادی آن شرایط خاصی دارد که گاها تحت تاثیر نگاه امنیتی به استان قرار گرفته است.
نگاه امنیتی به سیستان و بلوچستان باید تغییر کند
وی افزود: نگاه امنیتی موجود که سالها بر روی استان سیستان و بلوچستان بوده است سبب شده اقتصاد این منطقه تحت تاثیر قرار گیرد و عقب نشینی کند.
گرگیج با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان و منطقه ویژه اقتصادی چابهار ظرفیتهای اقتصادی زیادی دارد توضیح داد: چابهار تنها بندر اقیانوسی ایران است و میتواند تاثیر کلانی بر اقتصاد کشور داشته باشد. از سوی دیگر پاکستان به عنوان رقیب ایران پیشرفتهای زیادی داشته است و بندر گوادر را توسعه داده است و اگر ما از موقعیت فوق استراتژی خود نتوانیم بخوبی استفاده بکنیم این امر باعث کاهش ارزش جایگاه بندر چابهار میشود. و بایستی ظرفیت مرز ریمدان بعنوان حلقه واسط بین چابهار و گوادر بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و توجه سرما یه گذاران را به این نقطه معطوف کرد.
نماینده استان سیستان و بلوچستان بیان داشت: متاسفانه با گذشت چند سال از افتتاح منطقه ویژه اقتصادی چابهار تا کنون تاثیر چشمگیری بر اقتصاد منطقه نداشته است و به نوعی بندر چابهار به صورت استریل منابع مالی و ثروت را در درون خود نگاه داشته است و میبینیم که شهر چابهار هنوز از محرومیت رنج میبرد و از ثروت تولید شده بهره ای نبرده است.
عدم توسعه سیستان و بلوچستان به معنای کاهش وزن ژئوپلیتیک ایران است
وی تصریح کرد: در مقابل کشور پاکستان سرمایه گذاری زیادی برای توسعه بندر گوادر و راههای ارتباطی جذب کرده است که این مسئله میتواند هم بعنوان تهدید اقتصادی و یا فرصت اقتصادی برای ایران باشد. که این امر بستگی به شرایط بهره برداری ما دارد.
گرگیج اضافه کرد: پاکستان برای راه سازی از ایران قیر خریداری کرده است و این درحالی است که ما به عنوان تولید کننده قیر نتوانستیم جاده مرزی منتهی به مرز ریمدان را مانند جاده مرز گبد- ریمدان بهسازی نماییم و این جاده هرگز توان ترانزیت کالاها را ندارد و زیر ساخت آن به جاده درجه پنجم روستایی هم نمی رسد و این امر هزینه ها ی جابجایی کالا و مسافر را به صورت چشمگیری افزایش میدهد.
نماینده استان سیستان و بلوچستان بیان داشت: بر اساس نظر کارشناسان در صورت احداث راههای ارتباطی میان بندر چابهار و کشورهای آسیای مرکزی اقتصاد ایران از وابستگی به خام فروشی و نفت دور شده و میتواند ارزش افزوده ویژهای ایجاد کند که هم به امنیت اقتصادی و هم به امنیت ملی کشور کمک میکند.
وی افزود: ایران در خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند دارای یک جایگاه ژئوپلیتیک و اقتصادی است که باید از آن استفاده کند. پاکستان، هند، امارات متحده عربی، قطر و حتی چین رقبای اقتصادی ایران در منطقه محسوب میشوند و تلاش میکنند ظرفیتهای موجود را به نفع خود فعال کنند. از آنجایی که این ظرفیت محدود هستند اگر ما فعالیتی نداشته باشیم از دستیابی به این ظرفیتها عقب مانده و نمی توانیم ظرفیتهای بالقوه خود را به فعل تبدیل کنیم.
توسعه اقتصادی امنیت را به دنبال دارد
گرگیج با اشاره به نگاه امنیتی به استان سیستان و بلوچستان گفت: اینکه حکومت دغدغه امنیت در مرزهای کشور را داشته باشد قابل قبول است اما ما باید نگاهمان به مقوله امنیت را تغییر دهیم. در گذشته استقرار امنیت همراه با استقرار نیروی نظامی بود و این نگاه تاکنون ادامه داشته و سبب غفلت از مقوله اقتصاد شده است. اکنون در تعاریف امنیت موارد متعددی میبینیم و امنیت تنها به معنای تامین امنیت نظامی نیست بلکه امنیت اقتصادی، اجتماعی، روانی و زیست محیطی نیز مطرح شده است.
وی در توضیح ادعای بالا گفت: بسیاری از ناامنیهای موجود در سیستان و بلوچستان به دلیل فقر ریشه دار و ساختاری است. عضو گیری گروهکهای تروریستی از میان مردم به دلیل فقر و نیاز شدید به تامین معیشت خانواده است. بنابراین اگر ما بتوانیم اقتصاد منطقه را سامان دهیم زمینه فعالیت گروههای تروریستی را کوچک تر میکنیم.
نماینده استان سیستان و بلوچستان بیان داشت: از سوی دیگر ما باید امنیت سیستان و بلوچستان را به امنیت کشورهای دیگر پیوند بزنیم. اگر کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس اقتصاد خود را وابسته به ایران و استان سیستان و بلوچستان بدانند از ناامنی منطقه دوری کرده و تلاش میکنند بخشی از امنیت را تامین کنند تا اقتصادشان ضربه نخورد.
احداث فرودگاه چابهار یک ضرورت است
گرگیج با بیان اینکه فرودگاه چابهار علاوه بر جنبه نقل و انتقال میتواند اقتصاد چابهار را به اقتصاد ملی پیوند بزند گفت: در حال حاضر با توسعه راههای انتقال کالا و وجود رقبای جهانی نقل و انتقال ارزان یک مزیت محسوب میشود و از آنجایی که چابهار به عنوان گلوگاه صادرات و واردات کالای ایران محسوب میشود لازم است که با احداث فرودگاه حمل و نقل ارزان کالا را فراهم کنیم. همچنین توسعه فرودگاه چابهار میتواند به رونق گردشگری که از آن به عنوان صادرات نامرئی یاد میشود کمک کند.
وی افزود: از سوی دیگر وجود فرودگاه و دیگر امکانات سبب میشود ارزش سرمایه گذاری در استان بالا رود و سرمایه داخلی و خارجی به این سمت حرکت کند. از این رو ضروری است فرودگاه چابهار به زودی احداث شده و تقویت شود.
سیستان و بلوچستان دریچه صادرات کالا به کشورهای شرقی
نماینده استان سیستان و بلوچستان در شورای عالی استان ها با تاکید بر ظرفیتهای اقتصادی استان متبوع خود گفت: سیستان و بلوچستان سرزمینی پست با زمینهای بایر بسیار است که زمینه مناسبی برای توسعه صنعتی و کشاورزی را فراهم میکند.
وی افزود: سرمایه گذاری دولت در استان سیستان و بلوچستان میتواند بسیار متنوع بوده و سهم ایران از بازار کشورهای پاکستان، هند و افغانستان را افزایش دهد.
گرگیج ادامه داد: برای مثال پاکستان به دلیل آغاز توسعه ساختمانی نیاز شدیدی به مصالح ساختمانی از جمله کاشی و سرامیک دارد. صنعتی که در ایران بومی شده و فناوری آن وجود دارد. استان سیستان و بلوچستان هم ظرفیتها از جمله خاک مرغوب، زمین ارزان، نیروی کار ارزان و نزدیکی به مرز را دارد از این رو میتواند با توسعه کارگاهها و کارخانههای تولید کاشی و سرامیک ضمن ارز آوری محرومیتهای منطقه را کاهش داد.
پایان پیام/